Рали Сардиния: Себастиан Льоб се откъсва напред

Общи 10 май 2011 | Auto-Press.net A- A+ 2005 посещения | без коментари


За съжаление ралито тази година беше последното на острова - организаторите на световния шампионат искат повечe зрители и затова ще преместят италианския кръг на "ботуша". Това не е изненада - миналата година по същата причина френският кръг беше преместен от остров Корсика в Елзас. Но прощалното рали Сардиния беше невероятно наситено със събития.

Първото - точно преди старта Volkswagen съобщи на прес-конференция, че концернът влиза в световния рали-шампионат през 2013-а. Но и без немците в Сардиния стартираха рекордните засега 19 екипажа в категория WRC, заради връщането във висшата рали-лига на заводския отбор на MINI! /не че и те не са "немци"/. Всъщност топ-колите трябваше да са 20, но в последния момент Патрик Флодин се съгласи да тества междинната версия - MINI John Cooper Works S2000. Дебютът на MINI наистина беше във фокуса на интереса на феновете и конкуренцията.

Единствено това не развълнува лидерите в шампионата - Мико Хирвонен и Себастиан Льоб, които независимо от ролята си на "булдозеристи" се измъкнаха напред още от старта. Хирвонен успя да се ускори в много нужен момент - спечели "телевизионния" участък и загуби в крайна сметка от Льоб само 5 точки, което сериозно го задържа в борбата.

Сензацията дойде във втория етап - трети и четвърти завършиха … Евгений Новиков (Ford) и Крис Мик (MINI)! За руснака, каращ абсолютно нова за себе си кола, това беше фантастичен резултат, а Крис Мик имаше задача да кара на макс. И той доказа, че новата машина на MINI има достатъчно скорост! Е на следващия етап се намъчи със заяждащия педал на газта и беше принуден да спре, оставяйки Новиков да удържа натиска на Себастиан Ожие. Новиков не успя и на седмия специален етап, заради щурманска грешка излетя от трасето. Поврежденията не бяха фатални, но загуби 10 минути.

Яри-Мати Латвала, заради навиаторска грешка, се изтъркаля още на първия етап, но след връщането си в състезанието демонстрира откачено темпо - спечели подред седем етапа (!), можеше да направи и осми, но той му беше дръпнат под носа от Ожие. За сравнение - Льоб и Хирвонен спечелиха само по четири.

Триумфът на Двойния шеврон беше очевиден - Ожие изяде Новиков, за това се гласеше и Петер Солберг, който вече има традиция - печели често шейкдауна и първия участък, а след това или го подвежда техниката, или сам връща газта. В Сардиния в двигателя на неговия Citroen DS3 WRС имаше проблеми с турбото, които му струваха загуба на 30 секунди, докато Льоб спокойно изпревари Хирвонен и поведе колоната.

Солберг явно няма късмет и достатъчно стабилност, въпреки, че норвежецът не губи присъствие на духа и преди ралито се заканваше, че ще кара само на ръба. В крайна сметка завърши трети, което е и най-добрият му резултат тази година. Интересно какво щеше да стане, ако не беше загубил тази половин минута?

Дани Сордо, за разлика от Крис Мик, имаше друга задача - с по-спокойно каране да завърши успешно състезанието. Това му даде доста добър финален резултат - шестото място на финала. Впрочем, тази година MINI няма да може да играе за титлите - отборът по програма ще кара само в няколко кръга, но добрият дебют в Сардиния може и да повлияе на това решение и програмата за сезон 2011-а да бъде разширена.

Льоб не изпусна лидерството до финала, а битката за второто място беше спечелена от Хирвонен. Солберг, въпреки третото си място, може само да мечтае за победа в шампионата - заради отпадането си в Йордания е едва на пето място в генералното класиране. Четвърти завърши Ожие, който в последния ден повреди окачването на колата си. За Льоб това е четвърта победа в рали Сардиния и 64-а в кариерата му! Французинът явно смята да приключи кариерата си с върхова форма и постижения - след петте етапа на шампионата има вече 100 точки и, независимо от напъните на Хирвонен, продължава откъсването си от финландеца.

 
Ключови думи:   john cooper, volkswagen
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте